Het verhaal

Ebenezer Scrooge

A Christmas Carol

Het verhaal begint op kerstavond, precies zeven jaar na de dood van Jacob Marley, Scrooges zakenpartner waarmee hij ooit hun bedrijf ‘Scrooge & Marley’ begon. Scrooge is samen met zijn boekhouder Bob Cratchit aan het werk op een ijskoud kantoor. De gierigaard wil absoluut geen geld verspillen aan kooltjes. Fred, de enige zoon van de zus van Scrooge, komt langs om zijn oom een gelukkig kerstfeest te wensen en hem uit te nodigen voor het kerstdiner op eerste kerstdag. Scrooge maakt meteen duidelijk dat hij niets met het kerstgevoel heeft en stuurt zijn neef weg met: “Bah! Onzin!”. Ook collectanten voor de armen worden door Scrooge weggejaagd met de opmerking dat er werkhuizen zijn voor armen en dat dit genoeg is. Als ze liever sterven dan moeten ze dat maar doen om zo de overbevolking te verminderen!

Als Scrooge laat in de avond naar huis gaat, komt hij aan bij een donker en koud pand. Als hij de voordeur wil openen krijgt de deurklopper de vorm van het gezicht van zijn oude partner en vanaf dat moment verschijnen er allerlei spookachtige en vreemde visioenen. Hij wordt bezocht door Marley die Scrooge komt waarschuwen dat als hij zo doorgaat, hij net als Marley wordt veroordeeld om over de aarde te zwerven als boetedoening voor het gebrek aan naastenliefde tijdens zijn leven. Een zware ketting zal hem vergezellen, één die nog langer en zwaarder zal zijn dan de smeedijzeren ketting van Marley. Om zijn oude partner te waarschuwen vertelt hij Scrooge dat er bezoek zal komen van drie geesten. Scrooge, geschrokken, maar gaat naar bed in de overtuiging dat een goede nachtrust alles oplost.

Om 1 uur ‘s nachts verschijnt de eerste geest die zichzelf  ‘Geest van Voorbije Kerstmis’ noemt. Hij leidt Scrooge langs enkele van de gelukkigste en verdrietigste gebeurtenissen uit zijn verleden, gebeurtenissen die Scrooge hebben gemaakt tot wat hij nu is. De gebeurtenissen betreffen zijn vader, die zelfs met Kerstmis Ebenezer eenzaam op de kostschool liet zitten, het verlies van zijn grote liefde door te veel aandacht voor de zaken en de dood van zijn zus, de enige persoon die hem liefde en aandacht schonk. Niet langer in staat de pijnlijke herinneringen te verdragen en met een steeds sterker wordend gevoel van spijt, smeekt hij de geest hem naar huis te laten gaan. Terug in zijn kamer is het weer 12 uur.

Om 02.00 uur ’s nachts komt de tweede geest. De ‘Geest van Huidig Kerstmis’. Deze laat hem het kerstfeest van de arme familie Cratchit zien en hun kreupele zoon Tiny Tim met zijn gouden hart en de mogelijke vroege dood van dit lieve jongetje. Scrooge krijgt medelijden, maar de geest wijst hem op zijn eigen woorden dat de dood van Tiny Tim de overbevolking zal verminderen. Ook gaan ze langs zijn neef Fred en zien het kerstfeest bij hem thuis.

Als laatste krijgt Scrooge bezoek van de ‘Geest van Toekomstig Kerstmis’. Deze laat Ebenezer zijn eigen dood en graf zien en hoe zijn omgeving daarop reageert. Niemand kan het iets schelen. Scrooge beseft nog niet dat het om hem gaat. Hij ziet wederom de familie Cratchit weer. Zij vieren Kerstmis zonder Tiny Tim die inderdaad is overleden. Scrooge smeekt de geest om hem te laten zien wie de overleden man is. De geest toont Scrooge de grafsteen met zijn naam: Ebenezer Scrooge.

In het laatste hoofdstuk zien we Scrooge die wakker wordt op kerstochtend. Hij is door de bezoeken van de geesten veranderd in een vrijgevige, liefdevolle man. Dat deel van zijn karakter dat hij al die jaren heeft weggestopt is weer naar boven gekomen. Hij laat een enorme kalkoen bezorgen bij Bob Cratchit en doet een royale donatie ten behoeve van de armen. Hij krijgt een plaats aan tafel bij het gezin van zijn neef Fred en viert voor het eerst sinds jaren weer een warm Kerstfeest.